Formentera aposta pel turisme sostenible – Save Posidonia Project
Formentera impulsa el projecte ‘Save Posidonia Project’
28 febrer, 2017
La protecció de la posidònia, a consulta
11 març, 2017
Verue tots

Formentera aposta pel turisme sostenible – Save Posidònia Project

En l’Any Internacional del Turisme Sostenible, el Consell Insular de l’illa de Formentera posa en marxa el “Save Posidònia Project”, una iniciativa pionera a la Mediterrània occidental l’objectiu principal és promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció dedicat específicament a la conservació de la planta marina Posidonia Oceànica.

Per què la Posidònia Oceànica?

Les excepcionals condicions mediambientals de les Illes Balears han servit d’hàbitat a nombroses espècies animals i vegetals durant milers i milers d’anys. Entre elles es troba la posidònia oceànica, una planta marina amb arrel, tija, fulles, fruits i flors que forma praderies entre la superfície i els 40 metres de profunditat dels ecosistemes marins.

Aquesta espècie vegetal presenta condicions naturals vitals per al manteniment i conservació de la qualitat de les aigües marines de les illes Balears ja que absorbeix els sediments del fons oceànic atorgant una transparència única al fons marí. Al seu torn, dóna vida a l’ecosistema submarí oxigenant a milers d’espècies animals i vegetals.

Potenciació del turisme sostenible
Segons l’Enquesta de Despesa Turística (EGATUR, 2014) de l’Institut d’Estudis Turístics (IET), l’illa de Formentera quadruplica la seva població (12.000 habitants) durant els mesos d’estiu a causa del turisme.

El perfil del turista que visita Formentera es troba entre les edats de 25-44 anys (65%), viatja únicament per motius de vacances i d’oci (96%) i s’allotja principalment en hotels o similars (68%).

A través del projecte Save Posidònia Project es pretén, conscienciar als residents i als turistes de la necessitat de preservar el medi. Alguns aspectes, com l’abocament d’aigües fecals provinents de depuradores o d’embarcacions que no compleixen amb el reglament internacional Marpol, el fondeig sense control de grans iots i pràctiques com la pesca no regulada amenacen la posidònia.

Per tant, són els mateixos residents i els turistes els que han de prendre consciència i adoptar pràctiques responsables contribuint al desenvolupament sostenible de l’illa.

Són diversos els estudis realitzats al voltant de la protecció de les Praderies de Posidònia:

LIFE POSIDÒNIA: projecte per a la Protecció de les Praderies de Posidònia en els espais LIC (Llocs d’Interès Comunitari de la Xarxa Natura 2000) de Balears.

Oceansnell: va realitzar un estudi en el qual va revelar que la praderia de Posidonia havia patit una regressió entre els anys 2008 i 2012. En algunes zones com Espalmador, la regressió en aquest període va ser del 44%.

L’Associació Vellmarí juntament amb el suport tècnic de Oceansnell, ha iniciat un projecte que consisteix a cartografiar novament les praderies de posidònia de l’illa de Formentera per conèixer l’adequat ancoratge de les embarcacions en fons marins.

En què consisteix Save Posidònia Project?

L’objectiu principal del projecte és conscienciar de la vital importància de la Posidonia a Formentera en l’actualitat i sobretot per a les generacions futures. Per això el Consell Insular ha creat un Pla d’Acció per a recaptar fons que es destinaran exclusivament a la conservació de la Posidònia Oceànica.

Al llarg tot l’any 2017, qualsevol persona, empresa o organització de qualsevol àmbit podrà participar en el projecte apadrinant algun dels metres de Posidònia que hi ha al voltant de l’illa de Formentera (7.600 hectàrees). Així mateix, tots aquells esdeveniments que es duguin a terme a Formentera durant enguany se sumaran a Save Posidonia Project mitjançant donacions.

Totes les activitats del projecte es veuran recollides i exposades en la celebració de l’Esdeveniment “Save Posidonia Project” del 12 al 15 d’octubre de 2017 a l’illa de Formentera, en un esdeveniment que acollirà activitats esportives, culturals i mediambientals. D’altra banda, la presentació de projectes científics i mediambientals innovadors vinculats amb la conservació de la posidònia que vulguin optar a ser coberts amb els donatius es lliuraran des de l’1 maig a l’1 setembre.
Traductor de Google para empresas:Google Translator Toolkit

Fuente: www.ibizadiario.info

 

WordPress Themes