La Posidònia

La Posidònia Oceánica


És una planta marina, i no una alga, que té arrel, tija, fulles, fruites i flors. Forma praderies entre la superfície i els 40 metres de profunditat en aigües de gran qualitat com les de Formentera. És una espècie endèmica a la Mediterrània i des de 1999 específicament la praderia del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

La Posidònia representa un dels valors naturals més importants de l'illa, ja que exerceix una funció important en la filtració dels sediments donant així una transparència única, contribueix a mantenir la qualitat i oxigenació de l'ecosistema submarí on més de 400 espècies de Les plantes marines i 1.000 espècies d'animals marins s'alimenten i crien; Moltes d'elles utilitzades en la gastronomia balear i, finalment, les bermes de Posidònia a la sorra eviten l'erosió de les platges.

Extensió de la Posidònia


La Posidònia crea extenses praderies que entapissa els fons marins, constituint un ecosistema de gran bellesa que possibilita el desenvolupament d'activitats recreatives com el busseig i el snorkel. Per tot això, es pot afirmar que la contribució d'aquesta espècie, tant al manteniment de la qualitat ambiental i de les aigües, com la seva contribució a l'economia de l'arxipèlag balear, és vital.

Les Illes Balears tenen una extensió de 55.795 hectàrees de praderia de Posidònia, de les quals 7.650 hectàrees corresponen a les aigües de Formentera. Això es tradueix en 76,5 milions de metres quadrats a protegir només a Formentera.

Ajuda a protegir les platges


La Posidònia crea extensos prats que cobreixen el llit marí, constituint un ecosistema de gran bellesa que permet el desenvolupament d'activitats recreatives com busseig i busseig. Per tant, es pot dir que la contribució d'aquesta espècie, tant al manteniment de la qualitat ambiental com a l'aigua, i la seva contribució a l'economia de l'arxipèlag balear és vital.

cartografia elaborada per SITIBSA, Goverrn de les Illes Balears (2012).

 • El fondeig d'embarcacions que amb les àncores i cadenes arrasen el fons marí
 • La contaminació marina
 • Els abocaments d'aigües de sentina
 • L'extracció de sorres i dragatges
 • La presència d'espècies invasores
 • Les pràctiques de pesca que destrueixen el fons marí
 • El canvi climàtic
 • Apadrina metres quadrats de Posidònia
 • Fes-te un col·laborador oficial del "Save Posidònia Project"
 • Publicita els principis de sostenibilitatat adoptats per la conservació de la Posidònia
 • Gaudeix del merchadising “Save Posidonia Project”
 • Especial HORECA Formentera

Mesures de conservació actualment implantades a Formentera

1. Regulació amb boies ecològiques


A la zona nord de l’illa es troben: el camp de 51 boies ecològiques de la badia de s’Alga a l'illot de s’Espalmador, i el camp de 26 boies ecològiques as Caló de s'Oli. Entre altres accions, la instal·lació de 77 boies ecològiques ha evitat que les embarcacions que visiten aquestes cales puguin amarrar-se sense que els seus sistemes d'ancoratge ocasionin la degradació o destrucció de les prades de Posidònia. Les boies són per a embarcacions de petita eslora (fins a 25 metres) i es poden reservar a través de la pàgina web http://www.cbbasea.com/landing/index.html , o del canal VHF 77.


La implantació dels camps de boies a Formentera ha tingut molt bona acceptació entre els navegants.

2. Servei d'assistència i vigilància de l’ancoratge


L'any 2013, el Govern dels Illes Balears va engegar a la zona de la platja de ses Illetes, al Parc Natural de ses Salines, un servei de vigilància i assistència a l’ancoratge. Els vigilants tenen la funció d'informar i conscienciar als navegants sobre la importància de fondejar sobre l’arena i no sobre la Posidònia. Ajuden els capitans durant la maniobra, ja que hi ha un gran nombre d'embarcacions fondejades a ses Illetes durant la temporada alta.

Els vigilants, a més, controlen que no es produeixin abocaments o altres activitats que perjudiquin la qualitat de les nostres aigües. Tant els petits velers com els iots més grans del món volen gaudir de les aigües cristal·lines de Formentera.

3. Augment de la flota de barques de vigilància per al 2017


A causa de l'increment d'embarcacions d'esbarjo que fondegen a les aigües de Formentera, està previst, des del Govern Balear per a la temporada del 2017, l'increment de la flota de barques de vigilància a la zona del parc natural d'Eivissa i Formentera.
WordPress Themes